Astăzi vă propunem spre lectură fabula Greierele şi furnica de Esop.

Într-o zi însorită de vară, greierele sărea și se dădea peste cap, fredonând și cântând, cu sufletul plin de voioșie. Chiar atunci, a trecut pe acolo o furnică, chinuindu-se să care în spate o boabă de grâu către casa ei.

– Hei, i-a spus greierele, de ce te obosești atâta și nu vii să te distrezi cu mine, să stăm de vorbă și să ne veselim ?

– Mă străduiesc să adun de-ale mâncării pentru la iarnă! a răspuns furnica. Și te sfătuiesc și pe tine să faci la fel.

– De ce ar trebui să îmi fac griji pentru la iarnă? a zis greierele. Acum este hrană și băutură din belșug, iar până la iarnă mai este multă vreme!

Furnica nu a mai spus nimic, și a continuat să muncească din greu. Atunci când a sosit iarna, greierele nu își strânsese nici un fel de merinde și se uita, plin de poftă și cu burta chiorăindu-i de foame, la furnicile care se ghiftuiau zi de zi cu grâul și porumbul adunat de astă vară în cămări. Abia atunci și-a dat seama greierele că :

“Întotdeuna este bine să pui ceva deoparte pentru vremurile de restriște.”

Copiii vor putea apoi răspunde la câteva întrebări care verifică înțelegerea și aprofundarea textului. Fișa de lucru mai conține și o prezentare a scriitorului Esop, câteva citate celebre ale acestuia și recomandări de lectură.

Pentru cateheză puteți viziona un documentar scurt despre Sfântul Ilie aici.